Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z łopatki
- 0,5 czerstwej bułki
- 0,5 szk mleka
- 1 jajko
- 0,5 cebuli
- 50 g żółtego sera
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- Sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów całych Pudliszki
- 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Dodać jajko, ser pokrojony w drobną kosteczkę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące. Smażyć na oleju z wszystkich stron.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Pomidory pokroić w kostkę i razem z zalewą dodać do cebuli. Dodać białą fasolę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszać. Chwilkę smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku. Dodać usmażone klopsiki, wymieszać.
Mam ochotę na takie pulpeciki ;)
OdpowiedzUsuńdla mnie najlepsze z ziemniakami lub chlebem-takie biwakowe pyszne jedzenie:)
OdpowiedzUsuńoo mniam! pychota :)
OdpowiedzUsuńMmm! That sounds delish
OdpowiedzUsuńJa tak jak Ola- uwielbiam je z chlebem;):) Pyszne!
OdpowiedzUsuńFajne danie - coś pomiędzy fasolką po bretońsku a pulpetami w sosie pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania jednogarnkowe, a ten przepis sobie zapisze :) danie wyszło pyszne
OdpowiedzUsuń