Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 cebula mniejsza
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- pieprz ziołowy
- majeranek
- Sos beszamelowy:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1,5 szkl mleka
- sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku
- 300 g makaronu świderki
- 300 g sera żółtego
Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie.
Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość wymieszać i podsmażyć około 10 - 15 minut do częściowego odparowania płynów.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wykładać warstwami - makaron, mięso, sos, kończymy makaronem.
Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na około 20 minut.
dania jednogarnkowe to też jedna z moich ulubionych form posiłków :)
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki mogłabym jeść w dowolnej ilości:)
OdpowiedzUsuńTeż jestem miłośniczką zapiekanek! Bardzo lubię takie obiady;) Twoja prezentuje się niezwykle apetycznie;)I do tego ten beszamel...no pycha!
OdpowiedzUsuńNie tylko piecze i gotuje, ale też kusi ;). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńBaaardzo Ci dziękuję za ten przepis! Dzisiaj robię!
OdpowiedzUsuńPyszne danie, mniam)
OdpowiedzUsuńdzisiaj robiłam , wyszło idealne :)
OdpowiedzUsuń