Składniki:
- 300g twarogu półtłustego
- 5 jajek
- 0,5 szk cukru
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 0,5 szk kokosu Kresto
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 gruszki lekko miękkie (u mnie konferencja)
- cukier puder
- przyprawa do kawy i deserów Kamis
Do twarogu dodać cukier, jajka, esencję waniliową, mąkę kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę. Dodać kokos i wymieszać łyżką.
Gruszki obrać z skórki wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą wzdłuż na 8 części.
Część masy wylać do formy ułożyć część gruszek, znowu ciasto, gruszki i tak do wyczerpania masy i gruszek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 70-80 min do suchego patyczka. Wyjąć przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem i zmielić na górę przyprawę do kawy i deserów .
Forma silikonowa 23*29 cm.
Ps. Metalową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeśli twaróg jest grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
wspaniały :p nigdy nie jadłam takiego ciasta :P
OdpowiedzUsuńKremowy i delikatny flan, do tego gruszki i kokos - pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńświetne robi wrażenie
OdpowiedzUsuńFlan wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńchyba nigdy nie piekłam takiego ciasta, ale koniecznie muszę to nadrobić ponieważ wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńapetyczne! i dobry pomysł
OdpowiedzUsuńPięknie podany, nikt mu się nie oprze :)
OdpowiedzUsuńmniam-musiał być pyszny!! widać, że jest wilgotne a takie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Deser wygląda naprawdę wyjątkowo smacznie;):) Chyba się wproszę na kawę;):):) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńCy musi być mąka kukurydziana,jeżeli nie to jaka?
OdpowiedzUsuńJa dodawałam kukurydzianą nie wiem czy można zastąpić mąką pszenną lub kaszą manną. Trzeba zrobić eksperyment :). pozdrawiam
Usuńświetne ciasto:)
OdpowiedzUsuńAleż to wygląda! Rewelacja:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Nie jadłam jeszcze takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak cudownie wilgotna babeczka :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! Nie znałam go wcześniej. Zapisuję przepis do wykorzystania :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuńpyszności:) super wygląda i na pewno tak smakowało :)
OdpowiedzUsuńAluś smakowicie wygląda ten Twój flan :) Jak zwykle wizyta u Ciebie cieszy moje oczy. Czekam na kolejne pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Zawsze mi miło Cię u siebie gościć. Pozdrawiam.
UsuńCiasto cudowne ,skąd jednak ta nazwa? ,flan to po hiszpańsku budyń ,a to ciasto ,nie deser.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń