Od firmy Kamis otrzymałam paczkę z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis.
Składniki:
- 6 pałek z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 jabłko
- 10 cm pora
- 6 ziemniaków
- 0,5 cukinii( u mnie większa)
- 50 g żurawiny
- Marynata
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy grillowej Kamis
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku w łupinach
- 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Kamis
- 1,5 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej w młynku Kamis
- 1 szczypta curry indyjskie Kamis
- Do smaku
- sól morska prowansalska w młynku Kamis
- przyprawa do ziemniaków
- olej do posmarowania
Pałki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć.
Marynata: w misce wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać obraną i pokrojoną w większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać.
Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki.
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw. Srebrną folią szczelnie przykryć blachę i włożyć do piekarnika na 60 min na 230 st góra-dół. Zdjąć folię przemieszać warzywa i włożyć ponownie do piekarnika na 30 min nastawionego na funkcję grilla.
Inspiracją był przepis z bloga Paleta Smaku jednak zrobiłam swoją modyfikację.
świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńTak, w sumie jak przygotujesz to już się samo robi.:)
Usuńkolorowo i inaczej, lubię kuraka :)
OdpowiedzUsuńale fajna kolekacja do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńładnie, jak zwykle, podane!
Dziękuję, będzie czym przyprawiać. :)
UsuńMój M jak zobaczył zdjęcie to tylko powiedział mniam i poproszę,, ale bez kaszy.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają i pewnie pysznie smakują:)
Może być bez kaszy może być z ryżem. Jak zrobisz czekam na odpowiedź czy smakowało.
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńKolorowo - na przekór szarości za oknem. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!
OdpowiedzUsuń