Składniki:
- 1 buraczek
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 2 liście laurowe Kamis
- 3 kulki ziela angielskiego Kamis
- 5 ząbków czosnku
- 0,5 l zakwasu buraczanego klik
- 1,5 l wody
- sól,cukier
- pieprz mielony
Buraczek obrać z skórki pokroić w kawałki, marchew, pietruszkę, seler obrać z skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa i przyprawy zalać wodą i gotować do miękkości. Zmniejszyć ogień, dolać zakwas buraczany nie dopuszczając już do zagotowania się barszczu. Przed podaniem barszcz przecedzić przez gęste sitko i doprawić do smaku.
Jejka jaki ma piękny kolor ! :)
OdpowiedzUsuńpyszny:) świetny kolor ma:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie kisiłam.. Ale kolor to masz nieziemski!
OdpowiedzUsuńDziękuję.:)
UsuńNigdy nie kisiłam barszczu. Ale kolor masz boski po prostu!
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować ukisić, to bardzo łatwe a jaki smak i kolor.
UsuńUszka już zrobiłem,teraz czas zrobić barszcz ( zakwas)
OdpowiedzUsuńJeszcze majeranek! Duuuużo majeranku ;) Uwielbiam taki barszczyk :)
OdpowiedzUsuńJa osobiście nie przepadam ale jak najbardziej majeranek do barszczu pasuje.
Usuń