Składniki:
- Biszkopt kakaowy (upiec 2 biszkopty)
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Karmelizowany słonecznik
- 300 g słonecznika łuskanego Kresto
- 1 szkl cukru pudru
- 180 g margaryny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Krem
- puszka masy krówkowej (500g)
- 250 g margaryny lub masła
- 50 ml spirytusu
Biszkopt
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 25 min.
Karmelizowany słonecznik
W garnku roztopić margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać słonecznik i zagotować. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Rozsmarować i wyrównać. Piec 15 min w 180 st. Wystudzić. Zimny blat pokruszyć.
Krem
Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce masy krówkowej cały czas ucierając, pod koniec dodać spirytus. (Odłożyć część kremu do posmarowania biszkoptu oraz 1 szklankę słonecznika). Do reszty kremu dodać słonecznik i wymieszać. Na pierwszy biszkopt rozsmarować krem, przyłożyć drugi biszkopt. Na górze rozsmarować odłożony krem i rozłożyć równomiernie karmelizowany słonecznik.
My też je bardzo lubimy;):)
OdpowiedzUsuńCudne to ciasto :) Nigdy go nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne ciacho, mam podobny przepis:)
OdpowiedzUsuńPyszny przekładaniec ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe ciasto! Uwielbiam różnego rodzaju nasiona, w tym słonecznik.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto ! Jest idealne :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Panią do LBA zapraszam po pytanka do mnie ;)
Robiłam je ostatnio, choć w troszkę inny sposób. Pyszne i niecodzienne :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dużo pomysłów na to ciasto.
UsuńZapomniałaś o inspiracji! ale ja ją podam: http://www.mojewypieki.com/przepis/slonecznikowiec
OdpowiedzUsuńzuza
Ciekawe ciasto, nie słyszałam o nim!;)
OdpowiedzUsuńMusisz go zrobić, bo jest pyszne.
UsuńJeszcze nie miałam okazji piec tego ciasta, ale tak apetycznie wygląda, że w końcu się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:) choć wiele jest przepisów to ciasto można polecić w ciemno:)
OdpowiedzUsuńReniu to prawda przepisów jest bardzo dużo. Ale ciasto jest pyszne i ma bardzo dużo zwolenników.
UsuńJadłam raz takie ciacho u przyjaciółki i pamiętam że było przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego ciasta. Wygląda bardzo kusząco i chętnie go zrobię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPatrzę i troszkę"zazdraszczam"bo do jutrzejszej kawki nic nie mam,a to ciasto tak kusi,że trudno o nim nie myśleć:)
OdpowiedzUsuń