Churros to hiszpański smakołyk. Robi się go z ciasta parzonego i smaży na głębokim oleju. Najlepsze bezpośrednio po usmażeniu, jeszcze letnie. Ja lubię w wersji z cukrem i cynamonem ale dzieciaki wolały z sosem krówkowym. Źródło przepisu Moje wypieki z moimi małymi modyfikacjami.
Składniki:
- 240 ml wody
- 50 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 mniejsze jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
W garnku zagotować wodę, cukier, cukier waniliowy, sól i masło. Do wrzątku wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odstawać od garnka. Zdjąć i pozostawić do przestudzenia. Gdy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe dodawać po jednym jajku i miksować. Ciastem napełnić worek cukierniczy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na rozgrzany olej churros o długości około 10 cm odcinając ciasto nożyczkami. Smażyć z wszystkich stron na rumiano. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier waniliowy wymieszać z cynamonem i jeszcze ciepłe churros obtoczyć lub podawać ze sosem krówkowym lub czekoladowym.
O rany! Ale kusisz, ślinka cieknie... mniam!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
uwielbiam!
OdpowiedzUsuńniezwykle smakowicie wyglądają :) jak wszystko u Ciebie! chcę je robić w weekend :)
OdpowiedzUsuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuńMmmm ... z takim syropem to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne. Lubię takie drobne ciasteczka do przegryzki. Kusząco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPalce lizać:)
OdpowiedzUsuńZnam, bardzo lubię i wieki nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńoj lubię, lubię!!:) pięknie podane!:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle kusisz!!!
OdpowiedzUsuńAle pychotki :D
OdpowiedzUsuńŚliczne.Mam też zrobione,ale zupełnie inna receptura i nie są tak ładne jak Twoje.Kiedyś wrzuce na bloga.Churro , porras, calentitos, to tradycyjny wypiek hiszpański. Churros sprzedaje się w Churreria na dworcach, lotnisku i wszystkich ruchliwych ulicach. Jest to bardzo popularna przekąska śniadaniowa. Te długie paluchy zjada się samodzielnie lub po umoczeniu w kawie z podwójnym mlekiem-zwykłym +słodkie skondensowane lub wersja, którą kocham, to moczenie w gorącej czekoladzie.
OdpowiedzUsuń