Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 6 jajek
- 2łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1i3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 litr kremówki
- 250 g mascarpone
- 5-6 łyżek cukru pudru
- owoc granatu
Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać z połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Całość ubić na sztywno i wlewać małym strumieniem resztę oleju cały czas miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami ubitą śmietanę delikatnie mieszając.
Inspiracja z moimi modyfikacjami klik
Odważnie! Ja bym się nie odważyła ;)
OdpowiedzUsuńZaskakujące połączenie smaków. Fantastyczna jest kolorystyka tego ciasta:-)
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej!!!
OdpowiedzUsuńCiasto śliczne, bo to widać. Pewnie smaczne, sądząc po składnikach :) Pozdrawiam :)
Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńgenialne! :]
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite.Tak mi się podoba,że chyba go zrobię.
OdpowiedzUsuńTeż od dłuższego czasu myślę o tym, żeby je zrobić:))
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to połączenie kolorystyczne, rewelacyjne ciasto :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne ,jadłam
OdpowiedzUsuńZrobilam, wyszlo perfekcyjnie. Wszyscy zachodzili w glowe co daje tak zielona barwe:))) pyszne:)))
OdpowiedzUsuńtak. ciacho ze szpinaku jest fajne...robiłam je z przepisu pod nazwą leśny mech. teraz przymierzam się do ciasta z rukolą. przepis już zapisałam, ale jeszcze dojrzewam do realizacji :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
czy śmietana niepuszcza jak niema żelatyny? bo tak mało tego sera do śmietany.
OdpowiedzUsuńU mnie nie puszczała. ale to też zależy od tego jak ci się ubije kremówka. Jeśli będzie rzadka to proponuję dodać z 2-3 łyżeczki rozpuszczonej letniej żelatyny.
Usuń