Składniki:
- 800 g mięsa wieprzowego tzw kulka
- Marynata
- 2 l wody
- 70 g soli do peklowania
- 1 łyżeczka cukru
- 6 ząbków czosnku
- 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis
- 8 ziarenek pieprzu czerwonego
- 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis
- 5 liści laurowych Kamis
- 3 ziarenek jałowca Kamis
- przyprawa szynka domowa z jałowcem Kamis
- 1 łyżeczka soli
Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować i ostudzić. Do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Do zimnej wody włożyć mięso przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 5 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawę wymieszać z łyżeczką soli, natrzeć mięso i obwiązać sznurkiem. Do szynki powciskać ziarenka jałowca z przyprawy, włożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy z marynaty. Szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik szynkę zostawić jeszcze 10 minut i wyjąć. Pozostawić szynkę w rękawie do ostudzenia.
Gdy używasz soli do peklowania nie powinnaś poddawać mięsa obróbce w temperaturze wyższej niż 110 stopni. W wyższej temperaturze wydzielają się szkodliwe związki i zdrowa wędlina przestaje być taka zdrowa.
OdpowiedzUsuńTego nie wiedziałam ale dziękuję za informację. W takim razie lepiej piec dłużej a w niższej temperaturze.
UsuńDomowa szyneczka...marzenie:)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza;)
OdpowiedzUsuńTaka piękna, domowa, najlepsza. Szyneczka jak marzenie, krucha i pyszna :)
OdpowiedzUsuńSzynka rewelacyjna w smaku. Bardzo polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową szynkę ;)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza...
OdpowiedzUsuńo taki przepis to mojemu mężowi się spodoba :)
OdpowiedzUsuńdomowa wędlina jest bez porównania lepsza:) chyba i my w tym roku spróbujemy i wyręczymy nasze mamy :)
OdpowiedzUsuńTaka domowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Wspaniała domowa wędlina!
OdpowiedzUsuń