czwartek, 10 kwietnia 2014

Szynka wieprzowa

Bardzo krucha, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko. Ja muszę ją robić częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek chrzan lub musztardę.


Składniki:


  • 800 g mięsa wieprzowego tzw kulka
  • Marynata
  • 2 l wody
  • 70 g soli do peklowania
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis
  • 8 ziarenek pieprzu czerwonego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis
  • 5 liści laurowych Kamis
  • 3 ziarenek jałowca Kamis
  • przyprawa szynka domowa z jałowcem Kamis
  • 1 łyżeczka soli 
Przygotowanie:

Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować i ostudzić. Do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Do zimnej wody włożyć mięso przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 5 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawę wymieszać z łyżeczką soli, natrzeć mięso i obwiązać sznurkiem. Do szynki powciskać ziarenka jałowca z przyprawy, włożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy z marynaty. Szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik szynkę zostawić jeszcze 10 minut i wyjąć. Pozostawić szynkę w rękawie do ostudzenia.


Wielkanocne Smaki - edycja IVDomowy Wyrób

12 komentarzy:

  1. Gdy używasz soli do peklowania nie powinnaś poddawać mięsa obróbce w temperaturze wyższej niż 110 stopni. W wyższej temperaturze wydzielają się szkodliwe związki i zdrowa wędlina przestaje być taka zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego nie wiedziałam ale dziękuję za informację. W takim razie lepiej piec dłużej a w niższej temperaturze.

      Usuń
  2. Taka piękna, domowa, najlepsza. Szyneczka jak marzenie, krucha i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szynka rewelacyjna w smaku. Bardzo polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. o taki przepis to mojemu mężowi się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowa wędlina jest bez porównania lepsza:) chyba i my w tym roku spróbujemy i wyręczymy nasze mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka domowa najlepsza :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała domowa wędlina!

    OdpowiedzUsuń