Składniki:
- 500 g karkówki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 300 g makaronu rurki
- 1 por
- 250 g pieczarek
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 żółtka
- sól,pieprz do smaku
- olej do smażenie
Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju z wszystkich stron i zdjąć z patelni. Podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać podsmażone klopsiki i całość chwilę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Takie obiady właśnie lubię:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, porcja familijna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmniam, coś dla mnie;)))
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiad, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Oj jakie pyszotki;))
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna ta patelnia! ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńNie dośc, że treściwy, to jeszcze ładnie wyglądający obiad!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis, właśnie skończyłam sprzątać po obiedzie. Wyszło super, pycha ! :)
OdpowiedzUsuńja bym dała koperek zamiast szczypiorku, ale prócz tego uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńZ koperkiem też będzie smacznie. :)
Usuńgdzie to zrobic Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. na patelni?
OdpowiedzUsuńAnonimie możesz to wymieszać na patelni w wiaderku lub w wannie. :) :)
OdpowiedzUsuńAlu idealna odpowiedź dla anonima. Na lepszą nie zasługuje, hi, hi :)
Usuńdla ilu osób wyjdzie z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńW zasadzie wszystko zależy od apetytów. Ale od 3-5 osób na pewno.
UsuńIle procent śmietana kremówka? i pora trzeba wcześniej sparzyć, prawda?
OdpowiedzUsuńKremówka 30%. Pora nie sparzamy.
UsuńZrobiłam, zjadłam i jestem szczęśliwa 😊
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę, że smakowało.
UsuńBardzo dobry przepis, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, dziękuję za udostępnienie :)
OdpowiedzUsuńNo mnie to danie nie zachwycilo.Wydaje mi sie ze nie jest to danie dla osob lubiacych wyraziste smaki.Ale sa gusta i gusciki ;)
OdpowiedzUsuńMmmmmm, to jest przepyszne...
OdpowiedzUsuńCzy musi to byc kremowka? Czy mozna ja zastąpić inną smietana, np 18%?
OdpowiedzUsuńJa robiłam na kremówce ale możesz spróbować na 18 powinno wyjść jedynie może być trochę inna konsystencja sosu.
UsuńA czy próbował ktoś zrobić z jogurtem naturalnym zamiast śmietany czy nie zbyt to dobry pomysł?
OdpowiedzUsuńŚmietana ma celu lekko zagęścić sos. Czy jogurt zrobi to samo nie wiem. Nie wiem też czy sos się nie zwarzy. Może zamiast jogurtu dodaj śmietanę 18%.
Usuńo cholercia ! Przepyszne ! Polecam :-) PS. śmietana 18% jak najbardziej pasuje :-)
OdpowiedzUsuńmąż uczulony na pieczarki, można je jakoś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożesz je pominąć lub dodać szynkę pokrojoną w paseczki.
UsuńCzy to danie można przygotować dzień wcześniej i na drugi dzień odgrzać? czy raczej lepiej jest je zrobić na bieżąco? Proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ponieważ makaron ciągnie sos proponuję w tym samym dniu. Jedynie jak zależy na czasie to można dzień wcześniej zrobić pulpety.
OdpowiedzUsuńjakim chudszym mięsem mogłabym zastąpić karkówkę?
OdpowiedzUsuńMoże zrobić pulpeciki z kurczaka, indyka lub użyć mięsa wieprzowego z tzw kulki.
Usuńwitam a czy mozna pominać te żółtka do sosu
OdpowiedzUsuńŻółtka głównie mają zagęścić sos. Jeśli pominiesz sos będzie rzadszy. Ale możesz spróbować zastąpić je serkiem topionym.
OdpowiedzUsuńWykonałem zgodnie z przepisem dla mojej kochanej żony. Bardzo dobre danie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało.
UsuńZamiast żółtek ja dodaje żółty ser i też sos jest gęsty ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre wyszło, kiepsko mi idzie w kuchni ale to mężowi smakowało:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę po jakimś czasie dojdziesz do wprawy w gotowaniu i nie raz zaskoczysz męża.
Usuńna ile osób?
OdpowiedzUsuńOd 4-6 zależy ile kto je.
UsuńPyszota
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie, już drukuję :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie. Nie dałam kremówki i sos mi się trochę zważył ale smaku pewnie to nie zmieniło tylko wygląd. Kotleciki super kąponują się z makaronem i sosem. Polecam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Zrobiłam. Pychota.
OdpowiedzUsuńZrobiłam zjadła cała rodzina i było pyszne dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę.
UsuńPrzepyszne 😁robiłam już kilka razy. Polecam 😁
OdpowiedzUsuńPyszne danie 🙂polecam
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny i prosty obiad.
OdpowiedzUsuń