Znakomity pomysł na prezent oraz doskonałe na romantyczny wieczór we dwoje. Otrzymałam je z sklepu internetowego AJMARA. Bałam się czy kieliszki dojadą w całości ale były bardzo dobrze zapakowane i dojechały w całości.
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szkl cukru
- 2 szkl mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
Rabarbar umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Formę 33*22 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i rozłożyć równomiernie rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 min. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Zajrzyjcie jakie można piękne rzeczy u nich zamówić klik AJMARA.
Też mam kieliszki od nich są bardzo delikatne i rewelacyjnie się prezentują
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Uwielbiam ciasta z owocami ;)
OdpowiedzUsuńpachnący bez i rabarbar! cudo :)
OdpowiedzUsuńCiasto doskonałe:)
OdpowiedzUsuńCiasto smaczne, kieliszki piękne. Tylko ucztować :)
OdpowiedzUsuńBardzo wiosennie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńA ja wczoraj też piekłam ciasto z rabarbarem, ale bardziej piaskowe niż ucierane;) Ale Twoje też przepyszne! A kieliszki cudne;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, świetne te kieliszki :)
OdpowiedzUsuńPycha, pięknie podane, zapraszam do siebie na ciasto z rabarbarem i truskawkami (,kuchnia lidla,), również pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, mniam!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Dwa razy cukier waniliowy?
OdpowiedzUsuńTak, ponieważ raz dodajesz do ciasta a drugi raz zasypujesz pokrojony rabarbar. :)
UsuńMargaryna z lodówki czy w temp. pokojowej?
OdpowiedzUsuńTemperatura pokojowa wtedy łatwiej i szybciej się uciera.
UsuńTo ciasto jest przepyszne! Juz dwa razy robiłam i napewno nie ostatni, naprawdę polecam zrobic. Zmniejszylam tylko ilość cukru, dałam jedną szkl.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis ! Prosty, szybki a przede wszystkim wspaniale smakuje. Dałam aromat waniliowy i mniej cukru do ciasta bo wolę mniej słodkie ciasta ale po upieczeniu polałam delikatnie miodem bo rabarbar był bardzo kwaśny :)
OdpowiedzUsuń... upieklam , spróbowałam i... tak jak wygląda dokładnie tak smakuje... Pyszności ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. :) Pozdrawiam i życzę smacznego.
UsuńPyszne ciasto, do tego bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Sugerując się komentarzami dodałam 1 szkl. cukru. 1,5 to jak dla mnie zdecydowanie za dużo. Gdyby rabarbar był bardzo kwaśna można go przecież posypać po upieczeniu cukrem pudrem, co będzie ładnie wyglądać.
OdpowiedzUsuńTo prawda po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem. Następnym razem może też zmniejszę ilość. :)
UsuńCudowne! Cała rodzina się zajada :) Chociaż ja robiłam z kruszonką, która jeszcze dodaje smaczku :))
OdpowiedzUsuńZ kruszonka na pewno jest smaczne. Też czasami robię w takiej wersji. Cieszę się, że ciasto smakuje.
UsuńPyszne!Robilam juz 2 razy i na pewno nie ostatni.
OdpowiedzUsuńPyszne!Polecam!
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo pyszne.....tylko nie wiem czy cos źle zrobiłam, upieczone ciasto było bardzo wysokie jednak po wyjęciu opadło:( dlaczego !
UsuńCiasto zazwyczaj zawsze opadnie. Jeśli było dobrze wypieczone bez zakalca to myślę że nie ma powodu do niepokoju.
UsuńŚwietny przepis a ciasto niebo w gębie. ... dziękuję 😘
OdpowiedzUsuńCiasto się piecze ale mi wyszło za gęste musiałam dolać mleka. Czy ktoś też tak miał
OdpowiedzUsuńZnowu robie to ciasto tylko trochę zmodyfikowane zamiast rabarbaru daję jabłka pokrojone w kostkę i pół szklanki orzechów zblendowanych i półtora szklanki mąki pycha :)
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre. Ja tez bardzo lubię to ciasto. Jest smaczne z różnymi owocami. Ale jabłka i orzechy to super pomysł.
Usuń