Składniki:
- 600 g schabu bez kości
- Marynata
- 1 l wody
- 2 łyżki soli do peklowania
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 5 ziarenek pieprzu czerwonego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 3 ziarenka jałowca
- 3 łyżeczki przyprawy do mięs z gorczycą i kolendrą
Marynata: Wodę z wszystkimi
przyprawami zagotować, do gorącej wody dodać sól do peklowania i
wymieszać. Ostudzić. Do zimnej wody włożyć oczyszczony i umyty schab,
przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 6 dni. Raz dziennie obrócić
mięso żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu schabu z marynaty
osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawą z gorczycą i kolendrą i
odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Schab włożyć do rękawa do
pieczenie, szczelnie zawiązać. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem
około 70 minut. Piekarnik wyłączyć pozostawić schab na 15 minut wyjąć i
po kolejnych 15 minutach rozciąć rękaw i pozostawić schab do ostudzenia.
Taki schabik u mnie w domu ... zniknąłby szybko. Przepis zapisuję, bo chętnie go zrobię :)
OdpowiedzUsuńBosko prezentuje się ten schab :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Rewelacyjnie wygląda to mięsko
OdpowiedzUsuńWielki frykas i śliczne zdjęcie :-)
OdpowiedzUsuń