Zapraszam również na ich profil na facebooku.
Składniki:
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- sól szczypta
- 500 g rabarbaru czerwonego
- 4 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 300 ml mleka
- 2 białka
- 100 g cukru
- 100 g kokosu
Przygotowanie:
Mąki przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu dodać pokrojony rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem i wylać gorący budyń z rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 25 minut. Wyjąć i na górę wyłożyć bezę kokosową. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać kolejne 25 minut.
Beza kokosowa: białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać łyżką.
pyszności :) i te tło z bzami :)
OdpowiedzUsuńPachnie wiosną i bzem:)i tak pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta! Muszę dopaść rabarbar :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Jak pięknie i słonecznie! Aż chce się jeść taką tartę ;)
OdpowiedzUsuńPiękna i pyszna tarta. A ta beza... to już wszystko co może być najlepsze w takim wypieku. Bardzo lubię rabarbar. Dobrze, że sezon na niego się zaczął. Pozdrawiam Cię:)
OdpowiedzUsuńSKUSIŁABYM SIĘ NA KAWAŁEK :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda.Fajny pomysł z dodatkiem kokosu do bezy.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!! ja zwykle zresztą:)) Miłego weekendu! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPiękne, wiosenne ciasto...zapachniało aż u mnie : )
OdpowiedzUsuńprzepyszne z pewnością...uwielbiam ciasta z rabarbarem; robiłam podobne ;) a polecam i zapraszam po przepis na
OdpowiedzUsuńpiegusek z kokosem i galaretką kiwi..pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html
Uwielbiamy ciasta z rabarbarem, a ta beza kokosowa <3
OdpowiedzUsuńU mnie też w ten weekend tarty :) A twoja beza wyglada suuuper, no i zgadzam sie ze szklane formy do tart sa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńtaką tartę to ja uwielbiam :) ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ola - Smakowy Raj