Składniki:
- 3 jajka
- 125 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Bita śmietana
- 300 ml zimnej kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- Polewa
- 125 g margaryny
- 1/4 szkl cukru pudru
- 1,5 łyżki wody
- 1,5 łyżki kakao
- truskawki
- dżem truskawkowy z szampanem
Margarynę utrzeć z żółtkami dodać cukier, cukier waniliowy i chwilę ucierać. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy i ponownie utrzeć do połączenia się składników. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszać do masy. Masę wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa placki. Posmarować bitą śmietaną, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu posmarować dżemem truskawkowym z szampanem, wylać tężejącą polewę. Tort przed podaniem schłodzić z 3-4 godziny w lodówce i przed podaniem udekorować truskawkami.
Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Miałam bardzo sztywną śmietanę więc nie dodałam żadnych usztywniaczy.
Margarynę podgrzać ale nie gotować. Dodać cukier puder, kakao i wodę. Energicznie wymieszać, odłożyć do przestudzenia i lekkiego stężenia co jakiś czas mieszając.
Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńpyszności:) poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńZjadam monitor,tort wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńtort wygląda bajecznie!!!! zapraszam do mnie na kopiec kreta z truskawkami
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:))
OdpowiedzUsuńZjawiskowy! :)
OdpowiedzUsuńObłędnie piękny:)
OdpowiedzUsuńWzroku nie możemy oderwać od tego tortu! :) Piękny i gdybyśmy tylko mogły, rzuciłybyśmy się na niego :)
OdpowiedzUsuńmatkoooooo, zjadłabym całą paterę, pewnie bym później żałowała, ale nie dość, że jest w nim wszystko co kocham, to jeszczeeeee......tyle szczęście na raz ;D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ten tort, pyszności :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Truskawki, czekolada i śmietana, czyli pyszności :) Tort wyszedł idealnie :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPiękny letni deser:) Niech żyją truskawki :)
OdpowiedzUsuńczy do ciasta nie dodajemy bialek??
OdpowiedzUsuńDodaje się ,pominęłam w opisie ale już poprawione. Dziękuję za czujność.
Usuń