Strony

piątek, 29 sierpnia 2014

Pstrąg z grilla

Co jakiś czas mamy na obiad pstrąga z grilla bo takiego najbardziej lubimy. Pstrągi kupuję bezpośrednio z hodowli więc wiemy co jemy i wiemy że za długo nie leżały sobie w lodówce. Pstrąg jest bardzo delikatny w smaku i smakuje całej mojej rodzince z czego bardzo się cieszę. Podałam z frytkami i surówką z białej kapusty z koperkiem klik i obowiązkowo skropiony sokiem z cytryny.




Składniki:


  • 3 pstrągi
  • 100 g masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime Kamis
  • gałązki rozmarynu
  • plasterki cytryny
Przygotowanie:

Pstrągi oczyścić z wnętrzności, odciąć płetwy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć na każdym po kawałku cytryny i gałązki rozmarynu. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją grill. Grillować z każdej strony po około 10-15 minut w zależności od wielkości pstrąga. Ja zwracam uwagę czy oko "zbielało" wtedy odwracam.




Grillowanie 2014

9 komentarzy:

  1. Dla mnie to obiad idealny:) Uwielbiam pstrąga. I ta suróweczka - idealna. Ja zwykle przygotowuję filety z pstrąga z sosem chrzanowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię pstrąga. Po łososiu, to moja druga ulubiona ryba. Chętnie zjadłabym na obiad takiego pstrąga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i zdrowy obiadek, taką rybke to bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ten pstrąg wspaniale wygląda :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fantastycznie wygląda to danie *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie ryba mogłaby być codziennie - apetyczny i zdrowy obiadek

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno już nie jadłam pstrąga, a szkoda bo bardzo lubię :) Pozdrawiam, Basia

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :) Uwielbiam ryby :)

    OdpowiedzUsuń