Składniki:
- 1 duże golonko z indyka (około 700 g obranego mięsa)
- 300 g piersi z indyka
- 3 płaskie łyżeczki soli do peklowania
- 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 100 ml wody niegazowanej
Obrane mięso z golonki pokroić w
kostkę jak na gulasz. Pierś pokroić w kostkę. Skórę z golonki zmielić w
blenderze. Mięsa i zmieloną skórkę przełożyć do naczynia, dodać sól
peklową i wymieszać. Włożyć do woreczka, szczelnie skręcić i włożyć na
24 godziny do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki godzinę wcześniej.
Przełożyć do naczynia z miksera. Do wody niegazowanej dodać pieprz,
czosnek,sól,cukier puder, żelatynę i zmiksować blenderem. Wlać do mięsa i
zmiksować do połączenia się składników. Do szynkowara włożyć worek,
napełniać stopniowo mięsem mocno dociskając ręką. Worek dokładnie
skręcić, zamknąć szynkowar i ponownie włożyć na 24 godziny do lodówki.
Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od
momentu uzyskania około 80 stopni przez 2 godziny. Szynkowar wyjąć i
schłodzić. Ponownie odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed
wyjęciem zanurzyć na moment w ciepłej wodzie i wyciągnąć woreczek z
szynkę.
Inspiracja z bloga Kuchnia Danusi
ooooh! super! nigdy nie robiłam własnej szynki!
OdpowiedzUsuńTaka szynka to musi dopiero smakować:)
OdpowiedzUsuńWiem, że taki sznkowar to świetny urządzenie. Coraz bardziej przekonuję się, żeby coś takiego nabyć. Szynka wyszła rewelacyjnie. A najważniejsze, że to w końcu domowy wyrób do chleba :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie;)) Ciekawi mnie jak smakuje;)
OdpowiedzUsuńOjej jak apatycznie wygląda! Idealna do świeżej bułki :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Robiłam kiedyś taką szynkę, ale sama ją jadłam, mi smakowała i to bardzo ale moim chłopakom niestety nie :-) pyszna i zdrowa wędlinka :-)
OdpowiedzUsuńTez o taki śnie . Chciała bym robić domowe szyneczki twoja wygląda rewelacyjnie .
OdpowiedzUsuńSól peklujaca to chemia azotyn sodu E250
OdpowiedzUsuńMożna używać zwykłej soli morskiej, omijać peklosól
OdpowiedzUsuń