Składniki:
- 2 ciasta francuskie
- 1 jajko
- powidła śliwkowe
- cukier puder
- 3 łyżki soku z cytryny
Rozwinąć
ciasta. Pierwsze ciasto podzielić na 12 części (kwadraty) na środku
każdego kwadratu wyciąć kieliszkiem kółko. Kwadraty z kółkiem ułożyć na
drugim cieście i przyciąć na równo z kwadratami z kółkiem. Ułożyć na
blasze wyłożonej matą silikonową, posmarować roztrzepanym jajkiem i w
środek każdego kółka nałożyć po łyżeczce powideł. Wycięte kółka również posmarować jajkiem i ułożyć na blasze. Piec w 200 stopniach
około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Zimne polać lukrem.
Lukier:
Do soku dodawać
stopniowo cukier puder i ucierać do momentu uzyskania lejącego lukru.
Zainspirowała mnie Danusia
To prawda, że ciasta francuskie szybko się robi. I prawdą jest, że są zawsze smaczne. Twoje ciasteczka z powidłami są tak apetyczne, że gdybym zjadła jedno to na tym jednym by się nie skończyło :)))
OdpowiedzUsuńAlu, wyszły cudne i apetyczne. Z powidłami - jeszcze lepsze, bo marmolada jest bardzo słodka. Do następnych też dam powidła. :)
OdpowiedzUsuńu mnie zawsze ciasto francuskie na wytrawnie gości ale muszę wypróbować tez na słodko
OdpowiedzUsuńNie wiem czego zazdroszczę bardziej ,ciastek czy herbaty?
OdpowiedzUsuńmmm... uwielbiam ciasto francuskie!
OdpowiedzUsuńProsto, ale jak pysznie ;)
OdpowiedzUsuńZamawiam takie ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ich herbaty, mają super smaki i aromaty. A ciasteczka super, lubię wypieki z ciasta francuskiego :-) są pyszne i szybkie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ich herbaty :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyszły bombastycznie, naprawdę, ale gdybys spórbowała naszego domowego ciasta Francuskiego, tego które wymaga tylko rozwałkowania kupy grudek, zobaczyłabyś, co to za szał :D!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Śliczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Takie proste ciacha, a takie dobre ^^
OdpowiedzUsuń