Składniki:
- 220 g zakwasu żytniego klik
- 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
- 450 g mąki orkiszowej typ 500 Młyn Kopytowa
- 350 g letniej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
- olej do wysmarowania formy
- otręby żytnie do wysypania formy
- ziarna sezamu do posypania
Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h. Zdjąć folię, powierzchnię chleba zwilżyć wodą i posypać ziarnami sezamu. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą, nagrzać do 240 stopni. Włożyć ciasto i piec przez 15 minut, później zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce najlepiej przez całą noc. Forma o wymiarach 30*10 cm.
Przepis stąd
Wyszedł rewelacyjny:)))
OdpowiedzUsuńChlebek jak z najlepszej piekarni. Kiedyś piekłam chleby na zakwasie, ale utraciłam go. Zachęciłaś mnie do zrobienia i zakwasu i do pieczenia chleba. Ale pyszny i pachnący (ja to czuję) :)
OdpowiedzUsuńPiękny ci wyszedł, tylko podziwiać :)
OdpowiedzUsuńNie masz wprawy? ,ten chlebek jest doskonały.
OdpowiedzUsuńChleb na zakwasie jest najlepszy:) Dawno nie piekłam, pora to nadrobić.
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu i ja przeprosić się z zakwasem :) Póki co raz dał mi gnieciucha zamiast chleba :(
OdpowiedzUsuńTwój wygląda wręcz idealnie! :)
Pyszny chlebek, uwielbiam domowe pieczywo a najbardziej jak pachnie nim w całym domku :-)
OdpowiedzUsuńomowy chlebek jest najlepszy, ale mi smaka narobiłaś
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki orkiszowej można użyć innej? Mam pełnoziarnistą żytnią i nie mam jej gdzie wykorzystać. Raz piekłam z mąki pełnoziarnistej pszennej i chleb nie był zbyt dobry, był ciężki i twardy.
OdpowiedzUsuńRaczej nie polecam. Mąka żytnia pełnoziarnista jest cięższa i wtedy proporcje składników nie będą do siebie pasowały. Ja też próbowałam "eksperymentować" z przepisami na chleb ale mi to nie wychodziło. Kończyło się zakalcem. :) Pozdrawiam i cieszę się, że korzystasz z moich przepisów.
UsuńNastępny chlebek upieczony. Piekłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, bo tylko taką udało mi się kupić i nawet nie wiem jaki jest typ, bo po prostu na opakowaniu nic nie ma na ten temat. Mój chlebek pięknie wyrósł i pięknie się upiekł, nawet piekłam go krócej bo włączyłam termoobieg. Chlebek jest bardzo dobry jak i poprzednie, ale wygląda inaczej niż na Twoich zdjęciach, mój jest ciemniejszy i na pewno też cięższy, przypuszczam że z powodu pełnoziarnistej mąki. U nas takiej mąki jak powyżej na zdjęciu nie widziałam, więc kupiłam taką jaka była dostępna, ale chlebek i tak jest bardzo smaczny, pozdrawiam i na pewno niedługo znowu będzie następny chlebek.
OdpowiedzUsuńI znowu bardzo się cieszę, że chleb smakuje. Możliwe, ze ciemniejszy z powodu mąki. :-) pozdrawiam i czekam na kolejne wypieki.
Usuń