Składniki:
- Ciasto kruche
- 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 1,5 szkl mąki krupczatki
- 370 g masła lub margaryny
- 1,5 szkl cukru
- 6 żółtek
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku
- Masa kokosowa
- 6 białek
- 1 szkl cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 220 g kokosu
- 750 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 szkl jeżyn
- 1 gruszka
Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie z miksera i zmiksować na wolnych obrotach do utworzenia się kruszonki. Ciasto przełożyć na blat, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki. Drugą część ciasta równomiernie rozłożyć na blachę wyłożoną papierem i włożyć na 40 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto nakłuć widelcem i zapiec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć. Masa kokosowa: Białka ubić na sztywno, dosypywać porcjami cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać do białek śmietanę zmiksować na wolnych obrotach. Kokos wymieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną, dodać do białek i zmiksować na wolnych obrotach do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Masę kokosową wyłożyć na letni podpieczony spód. Na wierzchu rozsypać jeżyny i gruszkę pokrojoną w kostkę. Wyjąć ciasto z zamrażarki, zetrzeć na tarce i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec w 180 stopniach 70 minut. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha o wymiarach 33*22 cm.
Moja rodzina uwielbia kruche ciasta, ale takiej wersji nie znałam. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak syto i lekko zarazem! Muszę wypróbować ^^
OdpowiedzUsuńJa robiłam podobne, ale z czereśniami:) Jest przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńOczy już nakarmiłam cudnym widokiem, a teraz chciałoby się zjeść. Alu wspaniały przepis, wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeżyny :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie przygotowane aż ręce się wyrywają a języka nie idzie poskromić
OdpowiedzUsuńIdealna kosteczka. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńAlinko ale fajne ciacho, wygląda smakowicie. Zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne kruche, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, moje smaki na pięknym talerzyku :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglada super smacznie! :)
OdpowiedzUsuńAle mam roboty po powrocie z urlopu.Alu Ty jesteś zwyczajnie Kusicielką :-)
OdpowiedzUsuńAleż kusisz pysznościami:)
OdpowiedzUsuńczy owoce mogą być zamrożone ?
OdpowiedzUsuńJa z mrożonymi nie robiłam. Więc nie wiem jak się sprawdzą.
Usuń