Składniki:
- Ciasto
- 300g mąki pszennej
- 1/3 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 4 łyżki mleka
- 150g miękkiego masła
- Nadzienie
- 1 litrowy słoik prażonych jabłek
- cynamon
- Lukier
- 1,5 szkl cukru pudru
- 3-4 łyżki wody
Ciasto:Wszystkie składniki ciasta umieścić
w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto na
blat uformować kulkę i podzielić na dwie części. Wyciąć dwa papiery do
pieczenia wielkości blaszki 33*22 cm. Na pierwszym papierze rozwałkować
ciasto pomiędzy dwoma papierami, przełożyć do blaszki, nakłuć widelcem i
podpiec około 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć i rozłożyć jabłka. Na
drugim papierze rozwałkować resztę ciasta, nakłuć widelcem i przełożyć
na jabłka. Zdjąć papier i włożyć ponownie do piekarnika na 40 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Nadzienie: Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku (ja nie słodziłam).
Lukier: do cukru pudru stopniowo dodawać wodę i ucierać. Średnio lejącym lukrem polać ciasto.
Nadzienie: Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku (ja nie słodziłam).
Lukier: do cukru pudru stopniowo dodawać wodę i ucierać. Średnio lejącym lukrem polać ciasto.
Idealna,do mojej kawki w sam raz:)można porwać kawałeczek?
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda, a lukier idealny!!
OdpowiedzUsuńidealne kwadraciki :) ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńAlinko tak pysznie wygląda Twoja szarotka, że nie mogę powstrzymać śliny. A ten lukier, to bajka. Cudo :)))
OdpowiedzUsuńoh! kupiłaś mnie tym przepisem!
OdpowiedzUsuńLukier pasuje idealnie. Ależ pyszności:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda idealnie;))) Aż żal jeść;)
OdpowiedzUsuńLukier nie dla mnie ale reszta pyszna!
OdpowiedzUsuńWygląda perfekcyjnie!:)
OdpowiedzUsuńPorywam jeden kawałeczek dla siebie ;)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne pyszności wyczarowałaś :-) po prostu super :-) zjadłabym taki kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńW weekend robiłam podobną szarlotkę, tylko że jabłka kroiłam w kostkę, dodawałam masło, cynamon, cukier i cukier waniliowy i prażyłam parę minut, ale żeby jabłka się nie rozpadły.
OdpowiedzUsuńA tak poza tym to twoja szarlotka wyglądnie pysznie, a lukier w zupełności mnie ujął :-)
Pięknie ją ozdobiłaś kojarzy i choć to jesienne ciasto to ta kolorowa ozdoba sprawia że myślę jednak o niej jak o wiosennym cieście :)
OdpowiedzUsuńMmm, cudowna :) Kusi ogromnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie, piękna i zapewne bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka pycha, mniam :) Na bogato!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
mniam,.. aż pociekła mi ślinka... BOMBA!
OdpowiedzUsuńZnowu u Ciebie moje ulubione ciasto.Lukier idealny.
OdpowiedzUsuńChciałbym upiec to ciasto,tylko nie wiem co zrobić z masłem,utrzeć z jabłkami czy roztopić?
OdpowiedzUsuńFaktycznie mam błąd, masło należy dodać do ciasta, już poprawione. Dziękuję za czujność.
UsuńBardzo smaczne ciasto ;-)
OdpowiedzUsuńczy w ogóle ktoś robił tą szarlotke czy tylko ocenia zdjęcie?
OdpowiedzUsuń