Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 200 g mąki żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa
- 400 g wody w temperaturze pokojowej
- 150 g aktywnego zakwasu
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ziaren słonecznika
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i ostudzić. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Wszystkie składniki razem z cebulą i słoneczkiem umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia. Formę prostokątną 35 *11 cm wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać łyżką moczoną w zimnej wodzie. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy) na około 1-1,5 godziny. Włączyć piekarnik, nastawić na temperaturę 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny od momentu nagrzania się. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowo 10-15 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce, najlepiej przez całą noc.
Inspiracją z małymi modyfikacjami był przepis z bloga Pieczarka Mysia.
Aluś Ty to masz głowę pełną pomysłow, pięknie wygląda ten chlebek, napoewno jest przepyszny
OdpowiedzUsuńCebulkowy zapach czuję...chlebuś wspaniały:)
OdpowiedzUsuńMniam chlebek...robiłam już z cebulką i jest rewelacyjny :-) a mąki z Młyn Kopytowa są świetne, polecam każdemu :-)
OdpowiedzUsuńPyszny domowy chlebek')
OdpowiedzUsuńTaki właśnie chlebek na zakwasie jest najsmaczniejszy. A z cebulką? Świetny pomysł Alinko :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNa razie za sobą mam bułki, do chlebka się przymierzam, fajna sprawa taki domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek to jest to:)) Ja ostatnio piekłam nasz ulubiony z dynią;)
OdpowiedzUsuńz tym cebulowym dodatkiem musi być smakowity!
OdpowiedzUsuńAleż ten chlebek musi być pyszny! Muszę się zmobilizować i upiec chleb bo taki domowy jest najlepszy! Pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńdomowy chlebek z cebulką musi być pyszny !!
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Wspaniałe, domowe pieczywo, nic nie może się z nim równać.
OdpowiedzUsuńTytuł mnie tu przyciągnął. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń