Strony

sobota, 18 października 2014

Ciasto z prince polo

Ciasto które jest pyszne i efektowne chociaż trochę pracochłonne. Mnóstwo w nim bakali i pyszny krem. Ciasto możecie upiec bez okazji, na uroczystości a także będzie idealnym pomysłem na święta. Nawet po 3-4 dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze.



Składniki:
Beza
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g siekanych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku)
Biszkopt kakaowy
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
  • 3 szkl mleka
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 320 g miękkiego masła
  • 1 czekolada mleczna posiekana
  • 100 g  posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl)
  • 100 ml spirytusu
Polewa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo
  •  herbatniki
Przygotowanie:
Beza:
W misce wymieszać orzechy, kokos i pokrojone wafelki.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Wsypać mieszankę bakaliową i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach 25 minut. Wyjąć i ostudzić
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno stopniowo dosypywać cukier, po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do ubitej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach 25 minut.
Krem:
Żółtka, cukier, szklankę mleka i obydwie mąki zmiksować. Resztę mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę jajeczną. Energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Zagotować, zdjąć i przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch, ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Dodać pokrojoną czekoladę i prince polo, wymieszać. Na koniec wlać spirytus i ponownie wymieszać.
Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach.
Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa.

Inspiracja z moimi modyfikacjami stąd.

23 komentarze:

  1. super wygląda i na pewno tak smakuje...ale nie jest podany sposób przełożenia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to pysznie wygląda, mniam. Alinko brawa dla Ciebie :-) zapisuje sobie przepis i z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie! Wygląda jak prosto z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje, ale chyba dodałaś sobie jeszcze więcej pracy z tym biszkoptem :) No cóż, czasem dla podniebienia warto się poświęcić! :) Pozdrawiam

    P.S. nie działa link do inspiracji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie czego się nie robi dla podniebienia :) Ciasto pyszne.
      Już działa.

      Usuń
  5. Extra ! Koniecznie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyyycha! Chyba muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysłowe, ale pracowite ciacho! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Och, Alinko, tak późno zajrzałam do Ciebie a tu takie pyszne ciasto. Ale może i dobrze. Przynajmniej mi się przyśni. Chciałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uczta dla podniebienia

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie zawsze pyszne ciacho, tak jest i tym razem

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale! Poproszę kawałeczek w porywach do... całej blaszki! :)

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie się robi i mam nadzieję, że wyjdzie tak pysznie jak wygląda na zdjęciu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że wyjdzie, życzę Ci tego i oby Wam smakowało. Prześlij fotkę gotowego ciasta na mojego maila. :)

      Usuń
  13. Czy jest skuteczny sposób na przełożenie bezy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pozostawiam bezę z papierem i przekładam na ciasto papierem do góry. Następnie odrywam papier.

      Usuń
  14. Heya i am for the primary time here. I found this board and I in finding It really helpful & it helped
    me out a lot. I'm hoping to give onee thing bacck and help others like you aided me.

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie robimy go na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Интересный тортик)

    OdpowiedzUsuń