Strony

niedziela, 19 października 2014

Rogaliki z dodatkiem ziemniaków

Kto by pomyślał że drożdżowe rogaliki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków są takie pyszne. Byłam bardzo ciekawa ich smaku więc musiałam je upiec i wiecie co, są pyszne. Mięciutkie, wilgotne i rozpływają się w ustach.


Składniki:
  • 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej EKO 500 Młyn Kopytowa
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki  ugotowanych ziemniaków
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  •  1 jajko do posmarowania
  • powidła śliwkowe
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku zostawić na klika minut by zaczęły rosnąć i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki i letnie masło.
Wszystko zmiksować w robocie z końcówką do ciast drożdżowych. Do momentu aż ciasto będzie zwarte, lekko lepkie i lśniące.
Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki i podzielić na 8 trójkątów.
Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę powideł śliwkowych i zwinąć ku węższej części.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową, przykryć ściereczką
 i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 35 minut.
Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180*C przez około 18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć cukrem pudrem.



Inspiracją był przepis stąd.


Zabieramy ze sobą posiłek




12 komentarzy:

  1. U mnie nic słodkiego ,ale cudne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko a to mnie zaciekawiłaś :-) z chęcią bym takie spróbowała :-) dodaje do zrobienia, dziękuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny pomysł. Wyglądają na bardzo pulchne i delikatne. Chętnie zrobię, bo lubię rogaliki. A do tego taki pięknie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogaliki uwielbiam. Takiego połączenia jak Ty nie robiłam ale chętnie się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja dziś też będę tworzyć rogaliki:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam,napewno bardzopyszne takie rogaliczki, kuszą swoim wyglądem

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszły pięknie zaokraglone...i ta kawka w tle...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. do dzieła, właśnie robić będę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis, wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś pączki z ziemniakami. Pyszne były

    OdpowiedzUsuń