Strony

czwartek, 23 października 2014

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych. Jeśli w ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach-ciach warzywa do garnka i się gotuje.



Składniki:
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 marchewka większa
  • 1 pietruszka średnia
  • 2 ziemniaki
  • 300 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • seler kawałek
  • por kawałek
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana  kremówka do zabielenia
  • koperek i pietruszka zielona
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia
  • 1/3 szkl zimnej wody
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić i umyć. Marchew, ziemniaki i połowę pietruszki pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Do bulionu dodać listek laurowy, ziele angielskie, wszystkie warzywa zarówno te pokrojone i w kawałku. Gotować aż będą al dente, wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlewać do gotującej się zupy mieszając i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić do smaku. Na talerzu posypać pokrojonym koperkiem i zieloną pietruszką.





12 komentarzy:

  1. i jaka pożywna !! ale bym zjaadła !

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka jak u mamy:)i naczynko piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda Twoja zupa. Taka bardziej letnia niż jesienna. Ale, jeszcze póki co jest ciepło, więc taką zupka jest akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam fasolkę i na pewno ten przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pieknie i kolorowo u Ciebie, smakowita ta zupka

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, też taką robię a zapas fasolki mam zamrożony. Zupki warzywne są najepsze, smaczne i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszę bardzo - łatwy przepis okraszony super zdjęciami. Jak widać twoja pasja to nie tylko gotowanie, pieczenie, smażenie ale również ekstra zdjęcie - dziękuj :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamiętam podobną zupę, którą gotowała moja Babcia. Bardzo dawno temu a ciągle ją pamiętam. Była jednak, tak mi się wydaje, gęsta i z zieloną fasolką szparagową.
    Spróbuję ten przepis. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka :) A teraz sezon na fasolkę jest więc nic tylko gotować.
    Pozdrawiam
    http://zdaniemagi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń