Strony

wtorek, 25 listopada 2014

Bajgle tureckie - simit

Zrobiłam pyszne tureckie bajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca. Nie ma potrzeby ich jeść z dodatkami ponieważ same w sobie są pyszne. U mnie zniknęły w szybkim tempie. Dlatego polecam zrobić z podwójnej porcji.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 ml mleka
  • 70 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Do posmarowania
  • 100 g sezamu
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić na 8 równych części. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości około 60-70 cm. Wałek zwinąć na pół, skręcić i uformować bajgla dokładnie sklejając by się nie rozwinął. Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, robimy odstępy bo bajgle urosną. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wodę lekko podgrzać dodać syrop trzcinowy i wymieszać. Przed pieczeniem bajgle posmarować letnią wodą za pomocą pędzelka i posypać obficie sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.


Przepis z bloga Smakowitychleb.pl


 

14 komentarzy:

  1. Świetne Alinko. Wyglądają pysznie. Częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wyglądają;)) Robiłam też kiedyś takie

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają mega zachęcająco !!

    www.filizanka-smakow.blogspot.com - zapraszam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sezam wygląda uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ślicznie i tak sprytnie zaplątane. Chętnie zabrałabym do jutrzejszego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie też często są bajgle :) bardzo lubię takie pieczywo :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Az ślinka cieknie tak pysznie tu u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjne bajgle:)wyciągam rękę po jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Można zastąpić syrop klonowy miodem?

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń