Składniki:
- 400 g mięsa wołowego (chude)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 4 łyżki ketchupu łagodnego
- 0,5 puszki kukurydzy
- 0,5 puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa do chili con carne Kamis
Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Pod koniec dodać czosnek i chwilkę podsmażać. Dodać mięso i podsmażać około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać pokrojone i zmiksowane pomidory, ketchup, paprykę słodką, paprykę wędzoną, łyżeczkę przyprawy do chili con carne, wymieszać. Całość podsmażać około 15 minut. Dodać kukurydzę, czerwoną fasolę, wymieszać i doprawić do smaku. Całość podsmażać jeszcze około 5 minut.
W zależności jak ostre chcemy danie doprawiamy przyprawą chili con carne.
Podajemy według uznania z ryżem ugotowanym na sypko, tortillą, nachosami lub pieczywem.
Typowo jesienne, pyszne danie, które uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńkiedyś często robiłam, dzięki za przypomnienie tematu, z chęcią w weekend zrobię
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania;))
OdpowiedzUsuńMniam :-) tym daniem trafiłaś w moje kubki smakowe. Lubię pikantne dania, super smakują i rozgrzewają :-):-):-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny obiad:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńSupern propozycja, tez mam na dniach wypróbowywać :0
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to danie ;)
OdpowiedzUsuńTaka rozgrzewająca miska przyda mi się bardzo :)
OdpowiedzUsuńBoskie chili con carne :)
OdpowiedzUsuńna ile osób taka porcja z 400g mięsa? dzięki
OdpowiedzUsuń3-4 ale wszystko zależy od tego ile kto potrafi zjeść. :)
Usuń