Składniki:
- 220 g herbatników typu petitki
- 120 g masła
- 0,5 szkl cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki miodu prawdziwego
- 3 łyżki kakao
- 50 ml spirytusu
- 50 g orzechów włoskich Helio
- rodzynki
- migdały
- kokos
W blenderze rozkruszyć herbatniki. Odłożyć 2-3 łyżki do obtaczania. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać kakao, spirytus, miód i wymieszać. Wsypać herbatniki dodać drobno pokrojone orzechy włoskie i zagnieść. Jeśli masa będzie za sucha dodać miodu lub spirytusu. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włożyć 2-3 rodzynki lub sparzone i obrane ze skórki migdały. Kuleczki obtaczać w odłożonych herbatnikach lub kokosie. Odłożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków.
Takie słodkości do kawy i ja poproszę :)
OdpowiedzUsuńdobre też na prezent:)
OdpowiedzUsuńrewelacja takie słodkości:)
OdpowiedzUsuńAle cudne Alinko. Od razu zjadłabym dwa. Mogę? Właśnie piję kawę, więc przydałyby mi się :)
OdpowiedzUsuńSuper słodkości. Z chęcią bym takie zrobiła :-)
OdpowiedzUsuńŚWIETNE TE SŁODKOŚCI !!ZAPRASZAM NA KOKOSANKI;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/11/jak-zrobc-domowa-polewe-czekoladowa-do.html
uroczo się prezentują :)
OdpowiedzUsuńChciałabym zrobić bez spirytusu, ponieważ dla dzieci. Czy też będą smaczne?
OdpowiedzUsuńMożesz pominąć spirytus, ale wtedy dodaj trochę więcej margaryny i miody, żeby masa nie była za sucha.
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńPatrząc już wiem ze muszą być przepyszne
OdpowiedzUsuńCudne:)możesz je z powodzeniem produkować na większą skalę:)))
OdpowiedzUsuńUroczo wygląda ta armia kuleczek :)
OdpowiedzUsuńPodrzuć choć jedną kuleczkę;)))
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka, też ostatnio robiłam, ale zupełnie inna receptura :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie a taki łatwy przepis:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie piekne zgrabniutkie i smaczne maleństwa. Kilka kulek do kawy to świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńPiękne ci wyszły też ostatnio robiłam pralinki http://www.blox.pl/beta/editEntry/rozowakuchnia/10582406 Mówię ci poszły w chwile dosłownie .
OdpowiedzUsuńPiękne kasztanki, mniam :)
OdpowiedzUsuńpyszne są polecam:)
OdpowiedzUsuńJa robię podobne - dla dzieci w sam raz : kruszę biszkopty nawet 1,5 paczki , i mieszam z gotowym kremem np.karpatka lub każdy inny zależy co kto lubi , robię kuleczki i obtaczam w wiórkach kokosowych , pokruszonych orzechach, lub w kolorowych posypkach - tak więc szybko tanio i smacznie polecam spróbować
OdpowiedzUsuń