Składniki:
- Biszkopt
- 50 g margaryny Kasia
- 160 g cukru pudru
- 5 jajek
- 130 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 1 szkl suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem
- 250 g margaryny Kasia Ekstra
- 3 budynie śmietankowe z cukrem (każdy na 500 ml mleka)
- 1 l mleka
- Dekoracja
- 50 g płatków migdałowych
- 1 pomarańcza
- 1 czerwony grejpfrut
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać z suchym makiem. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, zimny przekroić na trzy krążki.
Krem: Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Połowę mleka zagotować razem ze skórką
pomarańczową. W reszcie mleka rozmieszać proszek budyniowy, wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Krem podzielić na trzy części.
Pierwszy krążek posmarować krem, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem, przykryć trzecim krążkiem, boki i górę tortu posmarować i udekorować kremem. Tort odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ostudzić i obsypać boki tortu. Tort przed podaniem udekorować filetami z pomarańczy i grejpfruta.
Też go robiłam, jest po prostu pyszny :-)
OdpowiedzUsuńMuszę upiec, wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńPyszny torcik Alu :)
OdpowiedzUsuńOkazały:)podobają mi się te misterne świderki-stożki z masy:)
OdpowiedzUsuńAleż imponujący. Pięknie wygląda :) Zapiszę bo lubię tort na bazie makowego biszkoptu. A reszta... to bajka. Smaczna bajka :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :) Z dodatkiem cytrusów musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńCudowny tort, super :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie a napewno smakuje obłednie znając Twoje zdolności cukiernicze :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!! :D musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
czy mozna margaryne kasie zamienic na maslo?
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuń