Strony

wtorek, 6 stycznia 2015

Tort makowo budyniowy z cytrusami

Takim tortem z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Biszkopt makowy, krem budyniowy i do tego dekoracja z orzeźwiających i pachnących cytrusów. Tort jest łatwy do przygotowania a prezentuje się i smakuje rewelacyjnie. Przygotowałam go na konkurs z przepisu KASI.





Składniki:
  •  Biszkopt
  • 50 g margaryny Kasia
  • 160 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 130 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 1 szkl suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem
  • 250 g margaryny Kasia Ekstra
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem (każdy na 500 ml mleka)
  • 1 l mleka
  • Dekoracja
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwony grejpfrut
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać z suchym makiem. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, zimny przekroić na trzy krążki.
Krem: Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Połowę mleka zagotować razem ze skórką pomarańczową. W reszcie mleka rozmieszać proszek budyniowy, wlać do gotującego się mleka i  ciągle mieszając zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Krem podzielić na trzy części.
Pierwszy krążek posmarować krem, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem, przykryć trzecim krążkiem, boki i górę tortu posmarować i udekorować kremem. Tort odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ostudzić i obsypać boki tortu. Tort przed podaniem udekorować filetami z pomarańczy i grejpfruta.



13 komentarzy:

  1. Też go robiłam, jest po prostu pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę upiec, wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Okazały:)podobają mi się te misterne świderki-stożki z masy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ imponujący. Pięknie wygląda :) Zapiszę bo lubię tort na bazie makowego biszkoptu. A reszta... to bajka. Smaczna bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie :) Z dodatkiem cytrusów musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie a napewno smakuje obłednie znając Twoje zdolności cukiernicze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale!! :D musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy mozna margaryne kasie zamienic na maslo?

    OdpowiedzUsuń