Składniki:
- 270 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- sól szczypta
- 270 ml mleka
- 1 jajko
- dżem z jagód leśnych Nasza Chata
- olej do smażenia
Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać i odłożyć aż zrobi się zaczyn. Mąkę przesiać do misy z miksera wbić jajko dodać sól, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy i zmiksować końcówką haka na jednolite ciasto. Przykryć miskę ręcznikiem bawełnianym i odłożyć do podwojenia objętości. Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Usmażone racuchy przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy letnie posmarowane dżemem.
Oj, smak dzieciństwa zdecydowanie
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte, narobiłam sobie apetytu!
OdpowiedzUsuńrobiłam są naprawdę pyszne
OdpowiedzUsuńAlinko, to widać, że to jest niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńJakie pulchne te racuchy;) Super
OdpowiedzUsuńjakie puszyste racuchy, pyszności:)
OdpowiedzUsuńJakie grubaski! Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze robiła babcia :) uwielbiam takie racuszki
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, chyba muszę zrobić sobie takie drożdżowe, a ten dżem z jagód świetnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam racuchy, ale u mnie były z cukrem pudrem. Piękne ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńAle już dawno nie robiłam żadnych racuszków;)) Pysznie wyglądają z tą konfiturą, choć nie ma jak domowa:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam smaczne i na słodko
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam. Oj zjadłabym z chęcią porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńPyszne są ! Miam miam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak pączusie. Chciałabym, żeby mi takie wyszły :-)
OdpowiedzUsuńpiszę szybki komentarz i uciekam bo im dłużnej patrze tym bardziej chce się ich spróbować:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi dzieciństwo:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! ;)
OdpowiedzUsuń