Strony

czwartek, 30 kwietnia 2015

Bułki grahamki

Coraz trudniej kupić w sklepie pyszne grahamki. Takie bez polepszaczy i nie mrożone przez kilka miesięcy. A że, można teraz kupić mąkę graham, postanowiłam je upiec sama. Od teraz nie kupuję już grahamek tylko piekę sama. Przynajmniej wiem co jem.


Składniki:
  • 0,5 szkl letniego mleka
  • 0,5 szkl letniej wody
  • 1 łyżka syropu trzcinowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szkl mąki graham typ 1850 Młyn Kopytowa
  • 1 szkl mąki pszennej chlebowej typ 750 Eko Młyn Kopytowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g suszonych drożdży 
  • Do posmarowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąki i drożdże wsypać do misy miksera, wymieszać. Wlać letnie mleko, wodę, syrop trzcinowy,miód, olej i wsypać sól. Końcówką do wyrabiania ciast  drożdżowych(hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części. Dłonie oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.
 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

9 komentarzy:

  1. Jak tylko dostanę mąkę zaraz piekę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super buły. Z chęcią takie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha!! wspaniały widok Alu takie bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  4. W sklepie teraz ciężko w ogóle o dobre bułki dlatego najczęściej piekę je w domu. Twój przepis super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też wolę bułki pieczone w domu. Alu śliczne są Twoje bułeczki. Najważniejsze, że domowe, zdrowe i świeże :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często piekę pieczywo, zatem wiem, jakie jest smaczne i zdrowe ;)
    Grahamki wyglądają pysznie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne ci wyszły! Uwielbiam grahamki, a domowe to już w ogóle rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A zamiast suchych drożdży to ile dodać świeżych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 g świeżych drożdży, ale wtedy proponuję zrobić zaczyn drożdżowy.

      Usuń