Od jakiegoś czasu zaobserwowałam, że pojawia się coraz więcej przepisów z nasionkami szałwi hiszpańskiej - chia. Trochę o nich poczytałam i wcale się nie dziwię, że robią się takie popularne. Nasiona chia zaliczane są do jednych z najbardziej wartościowych pokarmów. W tych małych nasionkach jest bardzo dużo cennych i wartościowych składników. Używa się ich do napojów, deserów lub sałatek. Ja zrobiłam warstwowy deser i bardzo nam zasmakował. Od teraz coraz częściej będę je wykorzystywać. Ziarenka szałwii hiszpańskiej- chia polecam zakupić w sklepie ale-raj . Można tam też znaleźć informację o właściwościach zdrowotnych nasionek.
Przygotowanie: Dzień wcześniej nasiona chia wsypać do szklanki mleka, wymieszać i odłożyć. Po około godzinie ponownie wymieszać i włożyć do lodówki. Nasiona powinny się moczyć co najmniej 12 godzin, ale mogą stać dłużej nic się nie dzieje. Powstanie coś ala "budyń". Szklankę mleka zagotować, wsypać płatki ryżowe i mieszając gotować około 2 minuty. Ugotowane płatki schłodzić. Truskawki i obrane kiwi zmiksować osobno na mus. Do szklanek wlewamy warstwami płatki ryżowe, zmiksowane kiwi, budyń z chia, zmiksowane truskawki. Deser możemy schłodzić lub podać bezpośrednio po przygotowaniu.
Hej.Poczytałam i prawie wszędzie podają mleko roślinne jako składnik budyniu. Dlaczego mleko roślinne ??? Zrobiłam budyń z mleka krowiego o smaku waniliowym , pyszny Czy są jakieś przeciwwskazania do użycia mleka krowiego ? Podają też ,że nasiona nie zmielone są dla naszego organizmu nijakie , są poprostu wydalane nic do niego nie wnosząc. Jak je zmielić ??? Masz jakieś lepsze wiadomości :)
Jeśli nie masz przeciwwskazań do mleka krowiego możesz używać.Roślinne mleko dla tych co nie tolerują zwierzęcego. Co do mielonych nasion przyznam szczerze nie wiem.
Alinko bardzo apetycznie wygląda Twój deser. O nasionkach też czytałam. Wspaniałe. Mogę tylko powiedzieć ...mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńNasiona chia uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPiękny ten deser :)
OdpowiedzUsuńświetny deser!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Jeszcze nie jadłam chia :)
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada, na pewno jest pyszny
OdpowiedzUsuńAle fajnie te nasionka wyglądają:))
OdpowiedzUsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuńHej.Poczytałam i prawie wszędzie podają mleko roślinne jako składnik budyniu. Dlaczego mleko roślinne ???
OdpowiedzUsuńZrobiłam budyń z mleka krowiego o smaku waniliowym , pyszny
Czy są jakieś przeciwwskazania do użycia mleka krowiego ?
Podają też ,że nasiona nie zmielone są dla naszego organizmu nijakie , są poprostu wydalane nic do niego nie wnosząc. Jak je zmielić ??? Masz jakieś lepsze wiadomości :)
Jeśli nie masz przeciwwskazań do mleka krowiego możesz używać.Roślinne mleko dla tych co nie tolerują zwierzęcego. Co do mielonych nasion przyznam szczerze nie wiem.
Usuńdziękuję
OdpowiedzUsuń