Strony

piątek, 10 kwietnia 2015

Rogaliki mleczno-maślane

Takie rogaliki to ja mogę jeść codziennie. Są tak puszyste, mięciutkie i pyszne że aż brak słów. Przepis na nie znalazłam na blogu Margarytki i czytając tyle pochlebnych opinii od razu zrobiłam z podwójnej porcji. Ale było warto i z pewnością nie raz jeszcze je zrobię. Przy zwijaniu rogalików korzystałam z filmiku Pana Tomasza Klimczaka.


Rogaliki podane na talerzu z kolekcji Kamea z Porcelana Bogucice.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 7 g suszonych drożdży
  • 65 g roztopionego masła
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego ( u mnie grecki)
  • 1 duże jajko
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Do posmarowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak
Przygotowanie:

Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i  około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową lub papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać makiem. Rogaliki przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół), wstawiać blaszki pojedynczo i piec około 15 -20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i ostudzić.


Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl  a ja umieszczę je w galerii na fb.


21 komentarzy:

  1. Mi takie piękne zawijasy nie wychodzą ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki maślane są ekstra.Bardzo je lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mięciutkie maślane pieczywo. A Twoje rogaliki są fantastyczne, jak z najlepszej cukierni. Na śniadanie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też je piekłam. Są rewelacyjne w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je właśnie z tego samego przepisu i są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne rogaliki! Jak z obrazka, idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli nie mam suchych drożdży to zwykłych ile mam użyć o ile można te zwykłe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć świeżych, ale wtedy najpierw trzeba zrobić zaczyn drożdżowy. Świeżych drożdży 25 g. Życzę udanego wypieku.

      Usuń
  8. Oj zjadłabym takiego rogalika na śniadanie (najlepiej jeszcze ciepłego). Bardzo smakowicie one wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pyszności, jeszcze z tym dżemem to już prawdziwa poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ja biorę dwa takie i pryskam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne są te rogaliki, piekłam je już wielokrotnie:) Piękne Ci wyszly:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy17 maja, 2015

    A czy zamiast drożdży suszonych można doda zwylych, jeżeli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć, dajesz 25 g świeżych drożdży. Ale pamiętaj, żeby zrobić zaczyn z świeżych drożdży. :)

      Usuń
  14. Ile wychodzi rogali z tego przepisu ? Wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń