Strony

sobota, 25 kwietnia 2015

Sernik adwokatowy

Dzisiaj kolejny przepis do którego użyłam Advocaat Dalkowski Starotoruński. Zrobiłam jedno z naszych ulubionych wypieków, a jest nim oczywiście sernik. Delikatny, puszysty i z lekko wyczuwalnym smakiem i aromatem adwokatu. Sernik w smaku jest boski, po prostu place lizać.

Sernik podany na talerzyku z kolekcji Ksenia Platin z Porcelana Bogucice.

Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 60 g masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego(suchy)*
  • 1 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy b/c (proszek) 
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml oleju
  • 250 ml Advokaat Dalkowski Starotoruński
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką*. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i przestudzić.
Ciasto nie może być zbyt gorące przed wylaniem masy serowej.
Masa serowa:
Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, cukier i chwilkę miksować na wolnych obrotach. Dodać budyń w proszku, śmietanę (płynną), olej i znowu zmiksować. Na koniec wlewać wolnym strumieniem adwokat i miksować do połączenia się składników. Masę serową wylać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc.
* Twaróg do sernika musi być raczej suchy nie  mokry. Używałam twaróg "klinkek"z biedronki. Masy
serowej nie miksujemy za długo ani na zbyt szybkich obrotach by nie zrobiła się puszysta.
U mnie tortownica z ceramicznym dnem i silikonową obręczą więc nie smarowałam i nie sypałam mąką.



Fabryka sernikaWiosenne słodkości!






27 komentarzy:

  1. jakie pyszności, moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusząco wygląda!!! I widzę, że widelczyk się przydał:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sernik, wygląda przepięknie

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie likiery :-) a serniczek wygląda cudnie i jestem pewna, że tak też smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alinko sernik genialny, porcelana elegancka. Wszystko jest tak pięknie dobrane, że .... chętnie zasiadłabym do stołu na którym podano Twój sennik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik wygląda nieziemsko - mistrzostwo świata pod każdym względem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,mam nadzieje że mi się uda pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Poproszę o ...dwa kawałki. Wygląda cudnie !

    OdpowiedzUsuń
  9. Masz talent,Alinko:)sernik wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale, ciekawa jestem czy mój taki będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy może tez być użyty ser z wiaderka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jaki wyjdzie z sera z wiaderka. Ja użyłam twaróg półtłusty suchy, nie mokry.Więc ciężko mi powiedzieć.

      Usuń
    2. Ja właśnie zrobiłam z wiaderka, jeszcze nie spróbowałam, ale sernik wyrósł, nie popękał, jest równy. Ponieważ jednak miałam obawy czy ten rozwodniony ser nie zepsuje wypieku, dodałam 4 łyżeczki mąki tortowej i jeszcze jedna łyżeczkę ziemniaczanej. Spróbuję dziś wieczorem i dam znać jak smak.

      Usuń
    3. Z niecierpliwością czekam na informację jak smakował. :)

      Usuń
    4. No i zapomniałam.. :-)
      Smakował super, także można bez obaw robić z serem z wiaderka. Może i wolałabym z twarogiem, ale tu gdzie mieszkam go nie dostanę a serniki uwielbiam :-)

      Usuń
    5. Cieszę się , że sernik smakował. Dla nas to też jeden z lepszych serników. :)

      Usuń
  12. Jaki piękny serniczek , sama bym chętnie zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały !

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy04 maja, 2015

    czy tylko piekarnik nagrzać termoobiegiem czy też cały czas pieczenia sernika ma byc też w termoobiegu

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy17 maja, 2015

    Sernik pyszny:)polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Sernik pyszny dziś robię go drugi raz polecam 😀 😀 😀 😀

    OdpowiedzUsuń