Strony

sobota, 16 maja 2015

Ciasto truskawkowo kokosowe

Cena jeszcze trochę wysoka ale już pojawiły się nasz polskie truskawki. Sezon jest zbyt krótki by nie korzystać z tych pysznych owoców. Tak, więc dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków jak dla mnie idealne.

Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice.

Składniki:
  • Biszkopt makowy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maku Ale-raj
  • sól szczypta
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Blat kokosowy
  • 3 białka (z dużych jajek)
  • 100 g cukru
  • 200 g kokosu Ale-raj
  • Krem budyniowy
  • 450 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Masa truskawkowa
  • 0,5 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szkl wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
  • 0,5 szkl wody
Przygotowanie:
Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.


Blat kokosowy:Białka z cukrem ubić na sztywno. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm wyłożyć papierem i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.


Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.

Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy.
*Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu.
Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.


Inspiracja klik







46 komentarzy:

  1. Mmm, pyszne;)) Może się wymienimy? Za sernik na zimno z jagodami:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj ale wspaniałe ciasto, Alinko podrzuć kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za takie ciasto oddam wiele. Pięknie, pysznie i pomysłowo :) Oj, Alinko znów mnie kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, idealne na rodzinne imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciacho, wyglada pięknie

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy17 maja, 2015

    Mam pytanie,czy zamiast kremu budyniowego może być krem Karpatka 5minut bez gotowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam tego kremu nigdy ale myślę, że możesz dodać.

      Usuń
  7. ajjjj mogę kawałeczek ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, z tymi wszystkimi warstwami musiało smakować niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. na jakich wymiarów blaszke sa podane składniki?

    OdpowiedzUsuń
  10. garaletkę wsypać suchą czy rozpuszczoną w wodzie (jaka ilość wody)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do masy truskawkowej wsypujemy galaretkę w proszku i mieszamy.

      Usuń
  11. a budynie na 0,5 l czy 3/4l mleka?

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie robię to cudo na jutrzejsze urodziny synka. wygląda cudnie i na pewno tak samo będzie smakować. jutro dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetne! szczególnie ta masa truskawkowa z połączeniem kokosa. pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Można prosić o proporcje na większą blaszke np taka jak w cieście porzeczkowo - smietanowym? :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zostala mi do zrobienia jeszcze masa truskawkowa i bede skladac ciacho w calosc. Jutro urodziny syna wiec bedzie pysznie cos czuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można zastąpic świeże truskawki mrozonymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Ale trzeba pamiętać, że to już będzie zdecydowanie inny smak. :-)

      Usuń
  17. Anonimowy23 maja, 2016

    Zrobiłam na dużej blaszce z 1,5 porcji - wyszło pysznie tylko masa taka trochę rzadka , bo te budynie sklepowe coraz gorszej jakości i jak postoją to podchodzą mlekiem - następnym razem zrobię swój budyń a na pewno będzie następny raz :D .
    Trochę pracochłonne z tym że trzeba czekać aż wystygnie budyń , później masa truskawkowa ale warto . Czy z tych osób które wyżej pisały że robią to ciasto napisały czy wszystko wyszło ok ?
    Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację co do budyniów, niektóre podchodzą mlekiem i wtedy krem jest rzadki. Ale cieszę się, że ciasto smakowało.

      Usuń
  18. Wspaniałe ciasto! :-) Tak sobie myślę, że zrobię je tacie na 60-te urodziny :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy można użyć innych owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z malinami lub wiśniami też będzie ok.

      Usuń
  21. Mam pytanie czy oznaczenie przy budyniach oznacza bez cukru? i budyń na 3/4 l mleka czy na 1/2 l? :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam, czy zamiast świeżych można użyć mrożonych truskawek? Czy proporcje sa wtedy takie same? Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z mrożonymi nie robiłam ale możesz spróbować. Pamiętać trzeba o tym, że mrożone mają sporo płyny więc nie wiem czy galaretka będzie wystarczająca by masa stężała. może trzeba będzie dołożyć żelatyny z 1-2 łyżeczki. Ale to tylko moje sugestie nie pokryte praktyką.

      Usuń
  23. To ciasto smakiem zwala z nóg 😃 i jest hitem każdej rodzinnej imprezy

    OdpowiedzUsuń
  24. Piekłam ten placek na te święta po raz pierwszy i zrobił największą furorę. Trochę go zmodyfikowałam: zamieniłam miejscami blat kokosowy z truskawkami w galaretce. Dzięki temu blat kokosowy był mięciutki i zamiast budyniu śmietankowego, dałam malinowy. Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  25. A czy zamiast czarnego można użyć białego maku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To będzie eksperyment i nie umiem ci powiedzieć jak to będzie smakowało i czy biały nadaje się do biszkoptu.

      Usuń
  26. superprzepis. Tym ciastem zrobiłam furorę. Każdy, kto je spróbował, od razu się zachwycał. Dziękuję za cudowny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  27. Anonimowy24 maja, 2017

    superprzepis. Zrobiłam nim furorę. Każdy, kto je spróbował, od razu się zachwycał. Połączenie truskawek i kokosa to strzał w dziesiątkę. Dziękuję za cudowny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Dla mnie to też idealne połączenie.

      Usuń
  28. Wygląda kuszaco. Zapisuje sobie przepis napewno sprubuje go zrobić. Rozyczka455

    OdpowiedzUsuń
  29. czy zamiast masy budyniowej można zrobić masę na bazie serka mascarpone?

    OdpowiedzUsuń