Składniki:
- 130 g margaryny lub masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szkl cukru
- 2 jajka
- 1 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łodygi rabarbaru
- margaryna i bułka tarta do foremek
- cukier puder do oprószenia
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Foremki do tartaletek o średnicy 9 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do 2/3 wysokości foremek wyłożyć ciasto i ułożyć pokrojony w plasterki rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół)i piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Zimne tartaletki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Wyszło 10 szt.
Prezentują się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńIdealne! Muszę kiedyś takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne! I pewnie smaczne. Ale trzeba przyznać, że najpierw przyciągają wzrok :)
OdpowiedzUsuńWspaniale sie prezentuja, pycha
OdpowiedzUsuńWyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńAleż ten rabarbar jest popularny tej wiosny już spotyka się z piątym przepisem na pyszny deserek, a Twoje tartaletki wyglądają bardzo apetycznie !!!!
OdpowiedzUsuńOj tak, wypieki z rabarbarem są pyszne! ^^
OdpowiedzUsuńA te tartaletki wyglądają uroczo :)
Pozdrawiam!