Strony

czwartek, 28 maja 2015

Zapiekanka z makaronem razowym i szparagami

Dzisiaj chcę Was zaprosić na pyszną i pożywną zapiekankę. Do jej przygotowania użyłam ekologiczny makaron  pszenno-razowy Symbio, który ma bardziej wyrazisty smak od tradycyjnego. Przy okazji  chcę Wam polecić internetowy bazarek CABAS.pl. Można tam zamówić świeże i dobrej jakości produkty regionalne. Co ważne są to produkty certyfikowane z ekologicznych upraw, które nie zawierają polepszaczy i konserwantów. W dzisiejszych czasach zakupy internetowe są coraz bardziej popularne, a jak jeszcze mamy pewny sklep internetowy a CABAS.pl właśnie takie jest, który dostarczy nam dobrej jakości zakupy pod same drzwi to już na prawdę nie trzeba się zastanawiać tylko zamawiać. Tym bardziej, że zamawiając przez internet nie musimy wychodzić z domu i możemy pominąć cały cykl przekładania  zakupów zaczynając od półki sklepowej a kończąc na wnoszeniu zakupów do domu.

Zapiekanka podana na talerzyku Fonia Porcelana Bogucice.
  
Składniki:
  • 200 g makaron świderki pszenno-razowy klik
  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 250 g zielonych szparagów
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • masło klarowane
  • pieprz czarny
  • sól morska prowansalska 
  • 150 g mozzarella tarta
Przygotowanie:
Z szparagów odłamać zdrewniałe końce i gotować około 3 minuty w osolonej wodzie. Wyjąć z wody przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. W wodzie w której gotowały się szparagi ugotować makaron al dente. Przelać na sitko i odsączyć. Pierś pokroić w kostkę doprawić pieprzem, solą morską prowansalską, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w plasterki podsmażyć na maśle klarowanym.  Makaron, pokrojone szparagi, pieczarki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z mleczkiem kokosowym, żółtkami i doprawionej solą i pieprzem. Na górze posypać tartą mozzarellą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut.
Pod koniec zapiekania możemy włączyć funkcję grilla by ser lekko się zapiekł.






9 komentarzy:

  1. Przepyszna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko podrzuć mi do pracy porcyjkę. Głodna się zrobiłam od tych pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka przekonuje by wykonać przepis.Świetna;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł świetny. Przepis jest bardzo ciekawy a zapiekanka wygląda na bardzo smaczną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zapiekanka, wspaniale ja podałaś

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo, zapiekanki ze szparagami nie robiłam jeszcze. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy07 maja, 2020

    Bardzo interesujące. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń