Zapiekanka podana na talerzyku Fonia Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 200 g makaron świderki pszenno-razowy klik
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 250 g zielonych szparagów
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml kremówki 30%
- 2 żółtka
- masło klarowane
- pieprz czarny
- sól morska prowansalska
- 150 g mozzarella tarta
Z szparagów odłamać zdrewniałe końce i gotować około 3 minuty w osolonej wodzie. Wyjąć z wody przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. W wodzie w której gotowały się szparagi ugotować makaron al dente. Przelać na sitko i odsączyć. Pierś pokroić w kostkę doprawić pieprzem, solą morską prowansalską, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w plasterki podsmażyć na maśle klarowanym. Makaron, pokrojone szparagi, pieczarki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z mleczkiem kokosowym, żółtkami i doprawionej solą i pieprzem. Na górze posypać tartą mozzarellą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut.
Pod koniec zapiekania możemy włączyć funkcję grilla by ser lekko się zapiekł.
Przepyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńAlinko podrzuć mi do pracy porcyjkę. Głodna się zrobiłam od tych pyszności :-)
OdpowiedzUsuńZapiekanka przekonuje by wykonać przepis.Świetna;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńPomysł świetny. Przepis jest bardzo ciekawy a zapiekanka wygląda na bardzo smaczną :)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka, wspaniale ja podałaś
OdpowiedzUsuńOoo, zapiekanki ze szparagami nie robiłam jeszcze. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń