Składniki:
- 170 g mąki pszennej chlebowej typ 650 Młyn Kopytowa
- 320 g mąki graham typ 1850 Młyn Kopytowa
- 315 ml letniej wody
- 2 łyżeczki drożdży instant*
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej Ale-raj
Wszystkie składniki przekładamy do misy z miksera i wyrabiamy około 10 minut aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki. Ułożyć je na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem dopieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do wystudzenia na metalową kratkę.
* Zamiast drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych drożdży.
Razem ze mną piekli:
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Julianna z Obiad gotowy!
Dorota z Moje małe czarowanie
Jola z Nasze życie od kuchni
Julianna z Obiad gotowy!
Dorota z Moje małe czarowanie
Jola z Nasze życie od kuchni
Wiosenka z Eksplozja smaku
I smakują i wyglądają. Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńŚliczne i smakowite bułki, wiem że znikaja za szybko :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Ala za wspólne pieczenie.
Super ci wyszły :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńSuper, nie wiedziałam dokładnie jak zrobić grahamki, a to nie takie trudne... :)
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak to swoje wypieki, zawsze wiadomo co się je!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak prawdziwe grahamki, nie te sklepowe dmuchańce:) .... i są pyszne:) U nas 3 razy były już pieczone:)
OdpowiedzUsuń