Strony

piątek, 12 czerwca 2015

Pizza z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Dzisiaj zapraszam Was na kolejną pizzę. Jednak dzisiaj to pizza trochę w "włoskich' klimatach, gdyż w tym tygodniu trwa włoski tydzień w Lidl Polska. Można kupić dobrej jakości i pachnące słońcem włoskie produkty.



Składniki:
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 00 
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej (drobnej)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 13 g świeżych drożdży
  • Dodatki:
  • sos z pomidorów daktylowych
  • pomidory suszone
  • szynka 
  • tuńczyk w oliwie z oliwek
  • szpinak świeży
  • ser sałatkowy
Przygotowanie:
Odlać 30 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru w kruszyć drożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach uformować tzw rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem z pomidorów, położyć plasterki szynki, kawałki tuńczyka i pokrojone suszone pomidory. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć. Na gorącą pizzę dodać listki szpinaku i pokrojony w kostkę ser sałatkowy. Do pizzy podajemy według upodobań ketchup lub sos czosnkowy.


To tylko niektóre produkty a jest ich dużo,dużo więcej. Warto się wybrać na zakupy.

4 komentarze: