Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 450 ml mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj
- 200 g masła
- Masa truskawkowa:
- 500 g truskawek świeżych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szkl cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 70 ml ciepłej wody
- 300 ml kremówki
- Dodatkowo:
- truskawki świeże
- 1 galaretka truskawkowa
- 450 ml wrzątku
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem.
Masa truskawkowa: Truskawki z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem zmiksować w blenderze kielichowym na mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie.
Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka.
Jakie fajne to ciasto :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie (:
OdpowiedzUsuńO matko - ale wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJak zwykle perfekcyjnie zrobiłaś to ciasto Alinko. Jest pięknie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Porywam i idę na leżak
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńIdealne :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńCzy budyn ma być na 0.5 l mleka!? Ciacho wygląda pysznie takie kolorowe, kremowe:)
OdpowiedzUsuńTak, budyń na 0,5 litra mleka.
UsuńW jakiej ilosci wody rozpuscic zelatyne ?
OdpowiedzUsuńTak jak pisze około 70 ml. :)
UsuńCiasto bardzo ładnie się prezentuje, ciekawa jestem czy równie dobrze smakuje. Będę dzisiaj próbować. Pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie i tak smakuje, nie jest słodkie. Wszyscy się zachwycali.REWELACJA
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. :)
Usuńsuper eleganckie i napewno niebo w gabce !!
OdpowiedzUsuń