Składniki:
- Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem z czekoladą:
- 400 ml kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj
- 1/4 szkl ciepłej wody
- Bita śmietana:
- 350 ml kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny Ale-raj
- 1/4 szkl ciepłej wody
- 0,5 kg truskawek
- kokos do obsypania
Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywno. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub zmiksować na najwolniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Zimny biszkopt przekroić dwa razy uzyskując 3 blaty biszkoptowe.
Krem czekoladowy: do kremówki połamać czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - nie gotować! Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Śmietana musi być bardzo zimna. Zimną śmietanę z czekoladą ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować.
Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, poukładać truskawki, przykryć drugim biszkoptem, poukładać truskawki, rozsmarować resztę kremu i przykryć trzecim biszkoptem. Włożyć na dwie godziny do lodówki by krem stężał.
Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować. Bitą śmietaną posmarować boki tortu i obsypać kokosem. Wierzch toru posmarować i udekorować bitą śmietaną. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem na środku tortu ułożyć pokrojone truskawki i listki mięty.
Wspanialy Alu, prawdziwe cudo ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny tort! Mogę kawałeczek? :)
OdpowiedzUsuńPyszny i piękny :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik, taki dostojny, w sam raz na jakieś szczególe uroczystości. Biel tego tortu zachwyca :)
OdpowiedzUsuńJest piękny! Ostatnio planuję właśnie jakiś torcik ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jaki cudowny tort! Fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńCudny! Jeśli mogę spytać - jakim dekoratorem robisz te zdobienia? jestem pod wrażeniem, ale tak nie potrafię. Ala /tak się składa, że Twoja imienniczka/
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tort się podoba. Jeśli chodzi o dekoracje to robię metalową tylką w kształcie gwiazdki z pięcioma wycięciami.
Usuńo nie o nie o nie.. nie mogę na to patrzyć,bo moją dietę trafi szlag :( piękny torcik i na pewno bardzo smaczny !
OdpowiedzUsuńAlinko Twoje tory zawsze zachwycają wyglądem. Ale to, że robisz pysznie też nie wątpię. Chętnie zjadłabym taką porcję nawet teraz :)
OdpowiedzUsuńcudowny !
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńcudowny torcik :)
OdpowiedzUsuń