Strony

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Młoda kapusta z koperkiem

Jak tylko pojawi się młoda kapusta na straganach ciężko przejść obok niej obojętnie. Ja bym mogła ją jeść codziennie, czy to w formie surówki czy ugotowaną. Ale myślę, że takich osób jak ja jest sporo. Dzisiaj polecam w formie ugotowanej.



Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 gałązka koperku
  • 1 płaska łyżka smalcu
  • Do smaku;
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet spirytusowy lub sok z cytryny
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
Przygotowanie:
Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać gałązkę koperku, listki laurowe, ziele angielskie, smalec i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy około 5 minut i przelewamy na sitko by odsączyć z nadmiaru wody. Kapustę przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Od czasu do czasu przemieszać. Zimną kapustę doprawić do smaku, dodać pokrojony koperek i wymieszać.




3 komentarze: