Składniki:
- 800 g truskawek
- 200 g rabarbaru (czerwony)
- 1 cukier żelujący 2:1
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj
Truskawki umyć, odsączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać pokrojony w cienkie plasterki rabarbar, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia. Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu z ognia zmiksować blenderem.
Też taki robię. Jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych. A w zimie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam się jego smak i zapach:)
OdpowiedzUsuńPyszny dżemik :)
OdpowiedzUsuńPachnie nieziemsko takie połączenie, mniam
OdpowiedzUsuń