Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki pszennej typ 500
- Krem jagodowy
- 350 ml kremówki 30%
- 250 g jagód
- 1/3 szkl ciepłej wody
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny spożywczej Ale-raj
- 1/4 szkl ciepłej wody
- Bita śmietana:
- 150 ml kremówki 30%
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 1 śmietan fix
- 3/4 szkl jagód
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli mieszać łyżką lub miksować na najwolniejszych obrotach. Wylać na blachę 37*30 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 15 min w 180 st. Wyjąć, gorący biszkopt wyjąć z blachy, górą przełożyć na ściereczkę bawełnianą, zdjąć papier i zwinąć razem z ściereczką w roladę. Odłożyć do ostudzenia.
Krem jagodowy: Do jagód wlać wodę, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują. zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Roladę rozwinąć, rozsmarować krem pozostawiając na bokach około 3 cm wolnego miejsca. Na krem rozsypać 5-6 łyżek jagód i zwinąć roladę. Odłożyć do lodówki by krem stężał.
Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać śmietan fix. Bitą śmietaną posmarować z zewnątrz roladę, udekorować jagodami i listkami mięty. Schłodzić.
Ależ piękna rolada, jagodowej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, musi byc bardzo smaczna
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńJest cudowna :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje ta rolada-bardzo apetyczna;))
OdpowiedzUsuńJaka piękna!
OdpowiedzUsuńAle piękna, masz talent do wypieków!
OdpowiedzUsuń