Składniki:
- 0,5 główki młodej kapusty
- 0,5 ogórka sałatkowego
- 5 rzodkiewek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
- Sos
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka majonezu
- 0,5 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony Ale-raj
Kapustę poszatkować. Ogórek i rzodkiewki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Wymieszać w misce kapustę, ogórek, rzodkiewki, pomidorki, natkę pietruszki i szczypiorek.
Sos: wszystkie składniki energicznie wymieszać w słoiczku. Wlać do surówki wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sos wlać do surówki krótko przed podaniem, żeby surówka była chrupiąca.
Bardzo smakowicie wygląda taka surówka. Uwielbiam wszystko co można z młodych warzyw zrobić. Pięknie podałaś swoją surówkę :) Od razu ma się większy apetyt :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńIdealna do obiadu :)
OdpowiedzUsuń