Ciasto na talerzyku Porcelana Bogucice z kolekcji Raphael.
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z wanilią Ale-raj
- 50 g cukru
- 70 ml mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 60 g masła
- szczypta soli himalajskiej Ale-raj
- 1,5 szkl borówki amerykańskiej
- Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
- Lukier:
- 3-4 łyżki soku z limonki
- 4-5 łyżek cukru pudru
Mleko lekko podgrzać wsypać 0,5 łyżeczki cukru dodać pokruszone drożdże i rozmieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn.
Mąkę przesiać do misy miksera dodać cukier, cukier z wanilią, wbić jajka i wlać zaczyn drożdżowy. Miksować na wolnych obrotach z końcówką do ciast drożdżowych (hak). Po krótkim miksowaniu wlać rozpuszczone letnie masło i miksować aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będziecie wyrabiać ręką ciasto może być trochę klejące ale nie dosypujemy mąki. Ciasto oprószyć lekko mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować i wysypać mąką. Rozłożyć równomiernie ciasto i na wierzchu rozsypać umyte, suche borówki i lekko wcisnąć w ciasto. Odłożyć na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść mąkę, cukier i zimne masło na kruszonkę, rozsypać na wierzchu i piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po 30 minutach zdjąć obręcz. Do soku z limonki dosypywać cukier puder i ucierać do momenty aż uzyskamy średnio lejący lukier. Zbyt lejący rozleje się po cieście. Zimne ciasto polać lukrem.
To ciasto wygląda rewelacyjnie!!;)
OdpowiedzUsuńI też smakuje obłędnie. :)
UsuńAż chce się schrupać kawałeczek, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! piękne i niesamowicie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńWow jakie wypasione drożdżowe! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda. Oczu nie sposób oderwać. Już czuję jego drożdżowo-owocowy smak :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszne! Jem przez ekran :))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńJaka ogromniasta :D
OdpowiedzUsuń