Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 1 laska wanilii Ale-raj
- 350 g cukru
- 1 żelfix 3:1
Brzoskwinie umyć i obrać z skórki. Przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, ostrym nożykiem wyskrobać ziarenka razem z laską dodać do brzoskwiń. Wsypać żelfix dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut, aż cześć brzoskwiń się rozpadnie. Wsypać cukier ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąc laskę wanilii. Gorący dżem rozlać do słoików, szczelnie zakręcić odwrócić do góry dnem. Po 5 minutach słoiki odwrócić. Zimne wynieść do spiżarni.
Pyszny :-)
OdpowiedzUsuńMmm pycha :)
OdpowiedzUsuńMM ale to musi być pyszne razez z masłem i chałką
OdpowiedzUsuńNo tak. Ja też muszę mieć zestaw takich dżemów w spiżarni :)
OdpowiedzUsuńIstne cudo! :)
OdpowiedzUsuńpychotka, też się przymierzamy do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuń