Strony

poniedziałek, 14 września 2015

Dżem wieloowocowy z lawendą

W tym roku to już ostatnia moja nowość jeśli chodzi o słodkie przetwory. Tym razem zrobiłam dżem wieloowocowy i dodałam trochę suszonych kwiatów lawendy. Zapach jaki był przy robieniu obłędny a sam dżem smakuje wyśmienicie. W sumie to zużyłam resztki owoców jakie były tzw. sprzątanie, a wyszły takie pyszności.


Składniki:
  • 300 g gruszek*
  • 300 g jabłek*
  • 300 g jeżyn
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 0,5 łyżeczki kwiatów lawendy Ale-raj
  • 1 cukier żelujący 3:1
Przygotowanie:
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki i jabłka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka dodać umyte jeżyny, borówki i zasypać cukrem żelującym. Wymieszać i mieszając doprowadzić do wrzenia. Wsypać kwiaty lawendy i mieszając gotować około 10 minut, żeby owoce były miękkie. Zdjąć z ognia i częściowo dżem zmiksować blenderem ale pozostawić trochę owoców w całości. Ponownie zagotować i gorący dżem rozlać do słoików. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 5 minutach odwrócić i pozostawić do ostudzenia. Zimny wynieść do piwnicy.
*Waga owoców jest po oczyszczeniu.


4 komentarze: