Strony

środa, 21 października 2015

Bezy z galaretką czekoladową

Dla mnie małe, duże, średnie czy nawet torty bezowe zawsze smakują wyjątkowo. I nie ważne czy same, z owocami, bitą śmietaną czy kremem. A ostatnie moje odkrycie do bezów to galaretka czekoladowa, którą przygotowałam  z Likieru Chocotella Dalkovski. Mówię Wam, sam likier pyszny a galaretka czekoladowa uwiodła moje kubki smakowe. 



Składniki:
  • Bezy:
  • 150 ml białek(zimnych)
  • szczypta soli
  • 220 g cukru 
  • 1 łyżeczka octu 
  • Galaretka czekoladowa:
  • 150 ml likieru Chocotella Dalkovski
  • 30 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2-3 kostki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod sam koniec miksowania wlać ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rozprowadzać ubite białka na około formując coś w rodzaju "gniazdka". Włożyć do piekarnika nagrzanego na 110 stopni z termoobiegiem na 5 min, później zmniejszyć temperaturę na 90 stopni i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Piekarnik wyłączyć i zostawić bezy w piekarniku najlepiej przez całą noc.
Galaretka czekoladowa:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do likieru, wymieszać i pozostawić do momentu aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę rozlać do środka bezowych gniazdek i odłożyć by galaretka stężała. 
Orzechy podprażyć na suchej patelni, wsypać do bawełnianego ręcznika, zwinąć i pocierając ręką usunąć skórkę. 
Posiekanymi orzechami i czekoladą posypać po czekoladowej galaretce. 





9 komentarzy: